2015 Oorlogshelden


en ode aan de moed van het oorlogskind
De Tweede wereldoorlog: moeten we het er nog over hebben?
Reem Wittenbols en Annemiek Nienhuis interviewden hun moeders over hun ervaringen als kind tijdens de Tweede Wereldoorlog, de een in Eindhoven en de ander in wat toen Nederlands-Indië heette, en maakten daar een voorstelling van.

Via de waargebeurde, persoonlijke en gekleurde verhalen verplaatsen twee acteurs zich in de gebeurtenissen van toen. Ze spelen afwisselend hun moeders, maar ook andere familieleden, bevrijders, soldaten en scheppen de wereld van toen in taal en beeld. Eigentijds, intiem en toch verrassend licht.

Oorlogshelden is een historisch document dat, met de kracht van de verbeelding, de Tweede Wereldoorlog tot leven brengt. Deze voorstelling nodigt de laatste generatie die de oorlog heeft meegemaakt uit hun ervaringen te delen en maakt kinderen stiknieuwsgierig naar de avonturen van hun eigen grootouders.

De pers: De voorstelling, een krachtige ode aan het oorlogskind, kweekt begrip voor een ieder die de oorlog meemaakte. Maar is bovenal een geschiedenislesje waar je kippenvel van krijgt. Een volle Philipszaal met kinderen een voorstelling lang muisstil krijgen, is een hele prestatie.” (Eindhovens Dagblad sept/ 2014)

Tekst en spel Reem Wittenbols, Annemiek Nienhuis Regie Loek Beckers Muziekcompositie Tjerk van der Ham Beeld Maarten van Otterdijk Kostuum Laura Weeteling Dramaturgie Anke Boerstra Met dank aan Annemieke Jaspers en Riet van Hapert 

In samenwerking met het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (RHCe) is er een presentatie samengesteld uit een bijzondere collectie kindertekeningen over de Tweede Wereldoorlog die met de voorstelling meereist.2015 Paniekman


en ode aan vaders

Drie mannen verwachten een kind. De paniek slaat toe want hoe moet dat, een goede vader zijn? En wie kan de beste vader zijn?

Een waar je tegenop kan kijken.
Een vader die sterk is.
Die een huis kan optillen.
Antwoord heeft op al je vragen.
Een op over op te scheppen.
Maar ook een die je draagt als je voeten moe zijn.
Die je band plakt.
En je vasthoudt als je bang bent.
Een held. Geen loser.
Vader zijn is een hele klus.

Ga d'r maar eens aan staan.

Wat kan jouw vader allemaal?

Duur voorstelling 50 minuten

Spel Reem Wittenbols, Rocco van Loenen, Annemiek Nienhuis Regie Loek Beckers Tekst Wittenbols Sounddesign Quintijn Lohman Lichtontwerp Bram den Haan Decor Andy Puharich Techniek Mike Waterschoot


2013 Later als ik dood ben - 9+


Later als ik dood ben – het verhaal
Engel gaat dood. Ze heeft een ziekte. In groep 8 heeft de meester gevraagd wie er bij haar op bezoek willen gaan. Koen en Klaar steken hun hand op. Drie kinderen op de vooravond van een grote verandering in hun leven: Engel die dood gaat, Klaar en Koen die blijven leven en ieder naar een andere brugklas zullen gaan. Zonder Engel. 

Later als ik dood ben gaat over de dood en daarna. Over doodgaan en over afscheid nemen. Over de vragen die de dood oproept. Over wat er niet gezegd mag worden. Over wat het ergste is: een dooie cavia of een dooie buurvrouw. Maar vooral over blijven leven. 

“Jullie toneelstuk ‘Later als ik dood ben’ was super mooi! Mijn vader is ook dood. Zou die zo gelukkig zijn als engel?” (Jolien 10 jaar)

“Ook moest ik soms een traantje weg pinken maar daarna kwam er altijd een grappig stukje!.“ (Julie 12 jaar)

“Vandaag het stuk Later als ik dood ben gezien. Je kan dit niet vatten in enkele woorden; enkel superlatieven passen hier. Het was stil in de zaal, veel kinderen zaten met open mond te volgen. Heel herkenbaar, kinderen die worstelen met vragen over de dood.” (meester Luc)

Spel en tekst Loek Beckers, Annemiek Nienhuis, Reem Wittenbols Regieadvies Anke Boerstra Decor/kostuum Hetty van Bommel/Majorie Voorhuis Muziekcompositie Joris Tillmans Lichtontwerp Bram den Haan Techniek Mike Waterschoot

 2012 Rooie Kop - 4+


Day meets The Truman Show voor kleuters

Een heel klein theatertje, technici, licht, decor, muziek en één acteur. Rooie Kop speelt de hoofdrol in een tot in de puntjes verzorgde voorstelling. Alleen weet hij dat zelf niet. Hij leeft een perfect leven en elke dag verloopt volgens hetzelfde prettige, voorspelbare patroon. Tot er op een dag iets misgaat en er achter de schermen onenigheid ontstaat. Langzaamaan beginnen steeds meer dingen niet te kloppen en wordt het georganiseerde leven van Rooie Kop meer en meer ontregeld. Als de poes ook nog kwijt raakt, moet Rooie Kop een beslissing nemen: koste wat kost proberen vast te houden aan de dagelijkse routine of alle zekerheden loslaten en het avontuur aangaan dat leven heet.

Zonder tekst maar met zeer rijke, heldere en humoristische beeld- en geluidtaal laat Hetpaarddatvliegt met regisseur Anke Boerstra (eerder maakte zij de succesvolle kleutervoorstelling Floppertje bij Stella Den Haag) de voorstelling langzaam volledig ontsporen. Rooie Kop geeft het publiek een leuk kijkje achter de theaterschermen en laat en passant zien dat een flinke aanval van kleuterdrift heel bruikbaar kan zijn bij het losbreken uit de dagelijkse sleur. Zeer herkenbaar voor iedereen die kleuter is of is geweest.

Spel en concept Loek Beckers, Annemiek Nienhuis, Reem Wittenbols Eindregie Anke Boerstra Spelcoach Ted Keijser Muziekcompositie Tjerk van der Ham Decor Simon Haen Lichtontwerp Bram den Haan Techniek Mike Waterschoot2012 Vol verwachting... een Sinterklaasconcert - 5+


Hetpaarddatvliegt heeft samen met Het Brabants Orkest een Sinterklaasvoorstelling gemaakt voor kinderen. Een verhaal dat wordt verteld door acteurs met muziek van het 70-koppige Brabants orkest. 

Er was eens een jongetje dat nooit gezien werd. Een jongetje dat onopvallend was, zo onopvallend als een enkele sok in de la met sokken, het oorapparaatje achter het rechteroor van zijn oma, een spinnetje in de hoek van de kamer, zo onopvallend als een klavertje vier in een groen weiland, de naald in de hooiberg. Dat jongetje was zo onopvallend als lucht. Drik, zo heette hij, mocht wel op alle verjaardagsfeestjes komen omdat hij zo heerlijk bescheiden was. Nooit opdringerig, nooit vooraan in de rij. Altijd wachten tot iedereen geweest was en soms, ja soms was de taart dan al op. Als Drik op zoek gaat naar Sinterklaas om te kijken of hij wel in het grote boek staat, begint een reeks verrassende avonturen die van de schuchtere Drik een stoere durfal moeten maken. Maar vindt hij Sinterklaas wel? 

Idee Bas Wiegers (dirigent) en Loek Becker (regie) Spel Rob van Gestel, Reem Wittenbols en Annemiek Nienhuis


2011 Hamlet - 8+


“Wat is waar en wat is niet waar? Dat is de vraag.” Prins Hamlet is de zoon van de pas gestorven koning. Nog geen maand na de dood van zijn vader trouwt zijn moeder met de oom van Hamlet. Voor Hamlet gaat dit veel te snel. Wanneer de geest van zijn vader aan Hamlet verschijnt en vertelt dat hij door diezelfde oom is vermoord, twijfelt hij: Liegen zijn oom en moeder of spreken ze de waarheid? Is die geest wel echt, of is hij zelf gek aan het worden?

HAMLET 8+ is een eigentijdse, muzikale en spannende voorstelling voor kinderen van 8 tot 14 jaar, waarin theater en muziek met elkaar verweven zijn. Drie acteurs spelen verschillende rollen en ondersteunen zichzelf muzikaal op cello, elektrische gitaar en akoestische gitaar. Een dynamisch theateravontuur over een opgroeiende jongen die zich losmaakt van zijn ouders en op zoek is naar zijn eigen waarheden.

Tekst Reem Wittenbols en Tjerk van der Ham naar William Shakespeare Regie Reem Wittenbols Muziekompositie Tjerk van der Ham Spel Maarten Hutten - Lennart Monaster - Maria Noë


2011 Niks mee te maken! - 6+


een ode aan de leugen.

Jim is een geboren leugenaar.

Hij houdt iedereen voor de gek en neemt je mee van de ene waanzinnige leugen in de andere. Jim verzint dingen om de buitenwereld buiten te sluiten. Het geeft hem een machtig gevoel om iedereen te laten geloven in wat hij verzint. En hoewel liegen natuurlijk niet mag, is het wel leuk om te zien.. en dat vindt Dries ook. De jongen die in de flat aan de overkant is komen wonen. Jim en Dries brengen de zomervakantie samen door, omdat ze allebei niet op vakantie gaan. Jim niet omdat er iets met zijn moeder. Wat weet hij niet. Dat wil niemand zeggen.

Dan moet Jim kiezen, tussen zijn leugens en zijn enige vriend.

Regie Loek Beckers Tekst Annemiek Nienhuis Spel Gerrit Dragt en Bram Gerrits Dramaturgie Anke Boerstra Compositie Richard Hakkenes Scenografie Jasmijn van de Berg i.s.m. Tjallien Walma van der Molen


2010 Ai lof joe - 7+


Jacob’s moeder gaat trouwen. Voor de tweede keer belooft zij voor altijd en eeuwig, terwijl het de vorige keer ook niet gelukt is. Jacob baalt er van. De liefde brengt alleen maar ellende.

Ina, die al 15 dagen verliefd is op Jacob, is ook op de bruiloft. Zij heeft hem nog steeds geen verkering gevraagd. Cupido, superheld van de liefde, neemt Jacob en Ina mee op een reis door het landschap van de liefde om er achter te komen waarom die zo ingewikkeld is.

JACOB           Waarom hebben mijn vader en moeder elkaar ooit de liefde beloofd als ze hadden kunnen weten dat er toch niets van terecht zou komen?

CUPIDO         Dat konden ze niet weten en al konden ze het wel weten dan is hopen altijd nog sterker dan weten. Soms gaat het zo. Vaak gaat het zo.

JACOB           Jammer toch?

CUPIDO         Heel jammer.

Ai lof joe is een voorstelling over de verwarrende hoogte- en dieptepunten die de liefde met zich meebrengt. Voor iedereen van 7 tot 12 jaar en verder…

IDEE en SPEL Loek Beckers, Annemiek Nienhuis, Reem Wittenbols REGIEADVIES en DRAMATURGIE Anke Boerstra TEKST Marcel Roelfsema GELUIDSDECOR Maarten van Otterdijk SCENOGRAFIE Tjallien Walma van der Molen KOSTUUMS Tjallien Walma van der Molen, Caroline van Lotringen, Emeliet Grond SPELCOACH Yvonne van Beukering  LICHTONTWERP Bram den Haan TECHNIEK Mike Waterschoot FOTOGRAFIE Patrick Hesdahl GRAFISCHE VORMGEVING Bregje Schoffelen 


2010 Kleine Western - 4+


De eigenzinnige theaterproductie Kleine Western is een ode aan de oude westerns. Op 4m2 laten twee spelers cliché's uit oude spaghettiwesterns herleven, van onmetelijke woestijnen, achtervolgingen door rode valleien, treinovervallen tot het kampvuur onder de sterrenhemel.

Kleine Western is een muzikale familievoorstelling met knipogen naar Ennio Morricone, John Wayne, Clint Eastwood en Lucky Luke.

Spel en idee Loek Beckers en Reem Wittenbols